Ergens in The Big Short (geniale film over de financiële crisis uit 2007, ga deze kijken als je dat nog niet hebt gedaan) zit een scene van Ben Rickert (gespeeld door Brad Pitt) die als ex-bankier extreem paranoia is geworden over eigenlijk alles. In de scène wordt hij opgehaald van het vliegveld. We zien hem op de roltrap omlaag, en op de andere roltrap staat een Aziatische man met wit mondkapje op. Rickert zelf draagt er ook eentje.

De regisseur gebruikt dit beeld natuurlijk om aan te geven hoe wantrouwen er precies uit – kan – zien maar het beeld van mensen met mondkapjes is in 2020 heel anders. Ik had eerlijk gezegd niet zo zien aankomen dat er een tijd zou zijn dat we in supermarkten massaal allemaal een mondkapje op zouden moeten. Maar dat is nu wel de realiteit.

Om te zien hoe vreemd dit concept eigenlijk is hoef je dus alleen kort naar een film te kijken die dit zo zijdelings laat zien: uit de tijd dat mondkapjes nog zeer zeldzaam waren en de dragers ervan vooral als paranoïde werden gezien.