Ik had vroeger nogal een hekel aan Marktplaats. Veel gedoe, veel verwarring en weinig opbrengst. Daarom heb ik in het verleden ook wel eens dingen weggegooid of naar de Kringloop gebracht (altijd een goeie optie natuurlijk) die misschien ook wel op Marktplaats hadden gekund. Hier 5 tips voor mezelf om toch succesvol te worden op Marktplaats.

Er is altijd een koper

Een aantal maanden geleden hebben we nieuwe matrassen gekocht. De oude stonden natuurlijk nogal in de weg en ik wou ze eigenlijk naar de stort brengen. Daar zag ik nogal tegenop omdat die dingen groot, zwaar en onhandig zijn. Die matrassen stonden een paar dagen op een onhandige plek geparkeerd toen ik me bedacht dat ik ze natuurlijk ook op marktplaats kon zetten. Dus foto’s gemaakt, even snel op internet gezocht welk type (IKEA) matras t was en 2 dagen later; pling 20 euro. Dezelfde middag staat er een vrolijke meneer op de stoep die ze inlaadt, zonder onderhandelen betaalt en wegsjeest. Alles in 5 minuten tijd.

Soms hebben dingen die je zelf niet waardevol vind alsnog (vrij veel) waarde.

Wij hadden twee iPads liggen die ofwel oud waren, ofwel niet genoeg geheugen hadden. Lang verhaal kort: die iPads hebben gezamenlijk 200 euro opgeleverd ondanks dat ze werkloos lagen te zijn bij ons.

Negeer onzin

Een van de belangrijkste redenen om niet te beginnen aan marktplaats is de oneindige hoeveelheid onzin die je te verduren krijgt. Zoals

– wat is je minimum prijs
– wat is je uiterste prijs
– vanmiddag afhalen

Etc etc.

Ik was in het begin nog geduldig met dit soort kopers maar kwam er achter dat dit helemaal geen zin heeft. Deze mensen zijn zelden op zoek naar het item maar zoeken vooral een leuk koopje om zelf weer door te verkopen. Tijd/energie in domme opmerkingen sturen heeft dus geen zin. Negeren van deze opmerkingen is een effectieve manier om die communicatie gewoon te stoppen.

Doortrapt

Als je een item aanbiedt met meer dan symbolische waarde (zoals een iPad) dan komen er behalve onnozele opmerkingen, zoals hierboven – ook mensen met hele doortrapte mechanieken om m te kopen. Bijvoorbeeld door de vraag te stellen welke versie besturingssysteem er op staat, en op het antwoord te reageren dat ze de iPad nodig hebben voor een kind dat nu geen schoolwerk kan doen. Uiteraard kan dit natuurlijk best waar zijn, maar dezelfde account stuurde mij ruim een week later de exact zelfde vraag en het gesprek herhaalde zich min of meer waarbij ze het verschil tussen het bod en haar vraagprijs (ruim 40 euro) noemde. Dat voelt als een manier om mij te chanteren. Net als claimen dat je in de bijstand zit om een stofzuiger gratis af te kunnen halen waar de biedprijs 40 euro van is.

Er bestaan een heleboel leuke kopers. Die normaal Nederlandse zinnen typen. En normaal reageren. Richt je op die mensen. Nogmaals: negeer de dommerikken of de gemene.

Richt je vooral op die mensen want dan ben je zo snel mogelijk bij je doel: spullen kwijt en geld erbij met zo min mogelijk frictie.

Aardig doen kost niets

Mensen die mij een beetje kennen zullen dit waarschijnlijk niet geloven maar ik kan soms ineens een vlaag van mensenschuw worden, vooral als ik iemand niet ken. In restaurants durf ik dan niet af te rekenen en als ze aanbellen durf ik niet open te doen. Voor de mensen die dit herkennen en daarom niks met Marktplaats doen: vrees niet. Mensen die iets willen kopen moeten soms door dezelfde hoepel springen om aan te bellen voor 1 of ander prul. Een al- dan niet aardige koper treffen. Betalen. Een lucht gesprekje aanknopen. En weet je wat het is? Als je allebei van goede wil bent om het op een simpele manier tot z’n einde te brengen: dan ben je er zo vanaf.

Eigenlijk zo gek nog niet. In december ruimden we het huis op, verkochten ongeveer 7 dingen en verdienden zo €345 euro. Met een – toegegeven – iets leger huis het nieuwe jaar in.