Dit weekend in het nieuws; Wilders is boos omdat RTL de broer van Wilders wat zaken heeft gevraagd. En daarom doet hij niet meer mee met het debat.

Voor Wilders is het waarschijnlijk de perfecte gelegenheid om zichzelf er tussenuit te halen: hij heeft zeer waarschijnlijk niet zoveel te winnen in de debatten: zijn kiezers kijken niet, en de kans dat ie wordt aangevallen is bijna 100%. Ook is het misschien wel heel verstandig om je op geen enkele manier te identificeren met ‘politiek’ door er niet tussen te gaan staan. De kans dat dit een ongeorganiseerde schreeuwpartij wordt zonder echte winnaars lijkt me behoorlijk groot. De zwevende kiezer is hier misschien wel het grootste slachtoffer van: hij wordt bevestigd in het feit dat politici eigenlijk allemaal hetzelfde zijn.

Daarbij heeft Wilders zelf een uitstekend podium namelijk social media. Met zijn eigen Twitter account bereikt hij 771.000 volgers en op Facebook 175.000 volgers. Deze aandacht hoeft hij niet te delen met andere politici, en er zal niemand een vraag stellen die hij wel móet beantwoorden. Op deze manier is het heel slim dat ie wegblijft uit de debatten. Een debat waar je nooit bij aanwezig was kon je immers niet verliezen.