Vooropgesteld: ik vind Bas Nijhuis een goeie kop hebben. Zeker voor een scheidsrechter. Het is zo’n man die rechtstreeks uit een Asterix strip lijkt opgedoken met een natuurlijk autoritaire manier van doen op het veld.Afgelopen weekend mocht ie de topper Feyenoord – PSV fluiten en dat deed ie goed. Na afloop had iedereen het over één moment, en dat was het moment dat er op zijn smartwatch een animatie stond: ‘goal’. De bal had de doellijn gepasseerd. Al dan niet door toedoen van Zoet.

Het is fijn dat technologie nu echt definitief doorbreekt in het traditionele voetbal, anders was Feyenoord bestolen van twee kostbare punten. Nijhuis had een goede middag: hij had zelf niets gezien, maar kon op z’n smartwatch zien dat het een goal was. Ook z’n vierde official (die langs de kant stond) had die informatie. Demonstratief wees Nijhuis op zijn horloge, die hij gek genoeg om zijn rechterpols draagt.

Mijn vermoeden is dat we dit soort technologie nog wel vaker gaan terugzien, ook met behulp van video-scheidsrechters die beelden kunnen terugkijken. Andere sporten, zoals hockey, volleybal en tennis zijn hier al een stuk verder mee.

Ik weet niet of het jammer is dat wedstrijden niet meer door scheidsrechters worden beslist. Er zijn talloze domme beslissingen van scheidsrechters gegraveerd in het collectieve geheugen, met als misschien wel bekendste de ‘hand van god’, Maradonna die een pure hands-goal maakt. Of Italië tijdens een WK dat niet van het Zuid Korea van Hiddink wist te winnen door de scheidsrechter permanent tegen zich te hebben. Of die loepzuivere goal van Frank Lampart tegen Duitsland tijdens het EK van 2010 die doodleuk werd geannuleerd bij een 2-2 stand. Die bal was niet een beetje over die lijn, die was er ruim een meter achter.

Dit soort momenten raken door technologie waarschijnlijk verloren. In de toekomst zien we Bas Nijhuis vaker op een horloge kijken om te zien of een goal goedgekeurd is, of niet. Dat haalt misschien toch ook een beetje de oneerlijke charme weg.