Vooraf zeiden NOS analisten optimistisch dat dit Oranje toch zeker met 2 a 3 -0 moest kunnen winnen van Bulgarije. Pierre van Hooijdonk keek er bij alsof de spelers van Bulgarije allemaal parttime postbodes waren. Dat leek me in theorie ook wel te kloppen, maar dit oranje is kwetsbaar voor iedere tegenstander.

Dat bleek: a na een minuut kwam Bulgarije gevaarlijk voor de dag, en 4 minuten later lag ie er ook in. De Ligt (17) maakte een domme fout, waarschijnlijk op trillende benen. Zoveel vertrouwen krijgt geen enkele 17-jarige, zelfs niet na 14 (!) succesvolle wedstrijden in de A-selectie van Ajax.

Het zelfreinigende vermogen van de KNVB moet nu z’n werk doen. De mensen die Blind in de eerste plaats hebben aangesteld moeten in de spiegel kijken. En de bazen van de mensen die Blind hebben aangesteld ook. Het probleem van dit Oranje ligt (sic) niet zuiver op het veld: het is een aaneenschakeling van problemen die al ruim ná het WK is begonnen. Sterker nog: na het miraculeuze tournooi in 2014 hadden er in Zeist mensen moeten gaan nadenken. Het was het laatste grote tournooi van een heel aantal dragende spelers en er was nog niet geheel duidelijk welke spelers het stokje over zouden nemen. Guus Hiddink werd aangesteld om die puzzel te leggen: bouw een vast elftal op, dat in de spaarzame hoeveelheid trainingstijd aan elkaar kan wennen en een hecht collectief kan worden waarbij individuele kwaliteiten van Robben, Sneijder of – incidenteel – van Persie niet meer perse nodig zijn. Dat lukte eigenlijk niet, en na het missen van het EK werd Blind op de post gezet. Niet met al te veel gejuich want Blind was niet bepaald een trainer met internationale ervaring en mist toch uitstraling en charisma die je toch een beetje hoopt te zien in een bondscoach.

Zijn basisopstelling van een 17-jarige De Ligt was een regelrechte blunder waarvoor iedere coach normaliter z’n contract in zou leveren. Het traumatiseren van een veelbelovende voetballer die over een paar jaar wellicht een vaste waarde is in het Nederlands elftal, maar niet nu. Iedereen met een beetje verstand van voetbal kon dat toch op z’n vingers natellen?

Tot slot: het missen van het WK is dramatisch voor een elftal dat daar op basis van kwaliteit prima had tussen gepast. Verliezen van een team dat nauwelijks hoger staat dan Togo is een regelrechte schande en dit is niet alleen de schuld van Blind. Er lopen spelers op het veld die best willen, maar mentaal toch niet in staat lijken om er echt alles aan te doen om gewoon weer tot de top 20 van Nederland te horen.

We zijn nu in het rechterrijtje beland en we zitten in de degradatiezone. Het is nu vijf voor 12 in Zeist, en ze moeten op zoek naar iemand die zo verstandig is om een basis-elf te formeren, en de tijd gunnen om weer uit te huilen en op te bouwen. Dat we daarbij het WK missen lijkt nu een vaststaand gegeven te worden. Dat zal de baan bij de KNVB toch iets minder populair maken. Usual suspects zoals Frank de Boer hebben al aangegeven dat ze er geen zin in hebben. Niet zo gek: met een nieuwe bondscoach verhelp je één van de problemen, maar niet de structurele problemen die in Zeist zijn ontstaan.