Partijvoorzitter Keizer kocht via een dubieuze constructie een crematoriumbedrijf voor een prikkie. Rutte verklaarde dat de feiten op tafel lagen en dat hij Keizer een ‘integere’ man vond. Een interne VVD integriteitscommissie gaat nu onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Ik gok er toch op dat Rutte het artikel op Follow The Money aandachtig heeft gelezen, of tenminste uitvoerig is bijgepraat. Waarom ie er dan zo snel voor kiest iemand uit z’n eigen partij te verdedigen die toch opzichtig de fout in is gegaan is vreemd.

Als je aan beide zijdes van de onderhandelingstafel zit kan iedereen op z’n vingers natellen dat integriteit op de proef wordt gesteld. Zo raar is het natuurlijk ook niet: wanneer krijg je nou ooit de kans een miljoenenbedrijf voor een prikkie te kopen? Het leek destijds vast te mooi om waar te zijn. Dat Keizer in een besloten persconferentie waar de bron – Follow the Money, steun dat platform – niet werd uitgenodigd is nog eigenaardiger. Het was voor Rutte niet volstrekt onlogisch geweest om zich in ieder geval op de vlakte te houden over deze situatie.

De beste manier was gewoon geweest als Keizer schuld had bekend, was afgetreden als partijvoorzitter en zo stilletjes mogelijk van het podium was verdwenen. Peter Rehwinkel bewees recent nog dat willekeurige imagoschade vanzelf afwast na een aantal jaartjes: hij werd vrolijk burgemeester. Het beeld dat Thierry Baudet schetst, namelijk dat de politiek een baantjescarrousel van de gevestigde orde is wordt zo ook nogmaals bevestigd. Als je maar lang genoeg roept dat de kwestie ‘gecompliceerd’ ligt, dan verdwijnen de feiten vanzelf ergens in de la. Ok, de uitkomt is misschien dat hij niet kan aanblijven, maar geloof mij: deze man duikt vanzelf weer ergens in het circus op.