Wildlands is het nieuwe dierenpark in Emmen. Volgens de directie is Wildlands niet zomaar een dierentuin, maar is het een hypermoderne dierentuin. In goed Nederlands: een ‘experience’.

Een paar maanden geleden kochten wij maar direct een abonnement omdat je met 3 bezoeken per jaar al goedkoper bent dan de normale toegangsprijs die toch best ambitieus (29 – 30 euro) is.

Het park is opgedeeld in een Savanne, een Nordica en een grote binnenruimte de Jungola. Helaas loop je nooit echt een perfect rondje omdat je altijd weer terugkeert naar een plek die je op de heenweg hebt gezien. Bijvoorbeeld de Savanne route eindigt bij de Nijlpaarden. Deze zie je dus twee keer, net als de kinderboerderij en de stokstaartjes.

Afgelopen zondag waren we er voor de derde keer en bedacht ik me dat het park in de huidige vorm best wat kansen laat liggen. Hier de drie opvallendste.

Dieren

Experience of niet, uiteindelijk gaat het er in een dierentuin om of je dieren ziet. En die zie je gek genoeg vaak niet. De dieren hebben grote verblijven, en kunnen min of meer uit zicht van de bezoekers blijven. Dat zorgt er – zeker op de Savanne – voor dat je regelmatig uitkijkt op grote stukken lege ruimte. De tijgers, maar bijvoorbeeld ook de IJsberen blijven op die manier op grote afstand. Ik snap wel dat dat fijn is voor die dieren, maar voor de bezoekers is het toch wat minder leuk als je op 200 meter afstand een tijger in de schaduw kunt liggen. De vorige dierentuin in Emmen had veel mogelijkheden om dieren van echt dichtbij te zien, en hoewel dit natuurlijk volstrekt onnatuurlijk is was het voor de bezoekers wel leuker.

Eten

Ik vind Wildlands enorm achterlopen op het gebied van gezond eten en drinken. Overal kan ik slush puppies kopen, of Coca Cola, maar nergens vind ik gezonde broodjes. Voor zo’n modern park mag er best (veel!) meer gezond aanbod bij, vooral omdat het grootste deel van je bezoekers kinderen zijn. Sterker nog: ik vind het een schande dat je als park niet wat meer verantwoordelijkheid op je neemt om tot een gezond aanbod te komen. Achterin de Savanne bevindt zich zelfs een soort vermomde McDonalds.

Route

Doordat de routes in lussen lopen kom je vroeg of laat weer terug op een plek die je al hebt gezien. In de Savanne kom je bijvoorbeeld na je rondje weer terug bij de Nijlpaarden, die je daarom dus twee keer ziet. Dit is een truc om het park wellicht wat groter te doen lijken, maar is in de praktijk een beetje onnozel, zeker omdat er toch al niet zoveel te zien is.

De attracties

In het park zijn drie attracties: in Nordica is dit een film, op de Savanne is dit een jeep-tocht en in het overdekte deel een boottocht. Helaas is hier sinds kort een minimumlengte aan verbonden: namelijk 90 centimeter. Dit houdt in dat onze zoon van bijna twee niet in deze attracties mag. Dat vind ik erg sneu, want ik geloof niet dat ie reëel gevaar loopt wanneer we hem goed vasthouden. Daarbij was dit klaarblijkelijk nog geen probleem toen we de eerste keer in het park waren, want toen hebben we nog wel de boottocht met m kunnen doen. Als je dan toch dit soort regels instelt: handhaaf ze dan ook consequent.

Kortom: er is nog best wat te doen voor Wildlands, en dat is natuurlijk ook nier zo raar voor een park dat net open is. Hopelijk kan het park de komende jaren ook het momentum vasthouden, want de kans op herhaalbezoek lijkt me – afgezien van de abonnementshouders – niet zo groot.