Dat voetbal een door geld-gedomineerde sport is geworden was natuurlijk al jaren duidelijk. Het geval Neymar staat daarom niet helemaal op zichzelf, maar is wel een nieuw hoofdstuk in een sport waar het niet meer lijkt te gaan om 22 spelers en een bal, maar meer om transfers, geldbedragen, investeringsfondsen en Sjeiks die de clubs als rijke speelgoedjes besturen.

Ter illustratie: Manchester Unitied heeft de afgelopen jaren meer geld uitgegeven aan defensie dan een aantal landen.

Met een aantal regeltjes probeert de FIFA wel lafhartig meer financial fairplay te krijgen maar ook dat verhindert het Grote Geld niet om alsnog schimmige deals te maken om grote voetballers als handelswaar te laten verkassen.

Mijn gevoel is dat clubs, spelers en de bonden het imago van de sport nu definitief om zeep helpen ten koste van het geld. Het gaat alleen nog maar om budget. Zo werd voetbal een sport net zoals Formule 1: niet het beste team wint, maar de club met de diepste zakken. Dit is natuurlijk niets nieuws: al in 2000 maakte Marc Overmars een recordtransfer van 40 miljoen euro door te verkassen naar Barcelona. Diezelfde Overmars die nu bij Ajax goede inkopen moet doen, en het grote geld moet zien te verslaan door voor kleine budgetten net iets slimmer in te kopen. En dan maar hopen op een gelukje in de Europa League.

Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat voetbal een enorme daling van populariteit tegemoet gaat. Een daling ingegeven door de desillusie van fans die hun ‘arme’ clubs blijven zien verliezen van het Grote Geld. Europees voetbal is zo niet meer leuk tegen Engelse, Spaanse en Italiaanse clubs. En zelfs de provinciale clubs zullen steeds grotere salarissen moeten gaan toekennen om hele gemiddelde spelers binnenboord te houden. Dat houdt eigenlijk ook in dat talent nooit meer lang in de Eredivisie blijft spelen. Een triest einde.