Met de demonstraties in Charlottesville werd Twitter er niet bepaald leuker op. De VS trouwens ook niet. Een groep extreem rechts tuig demonstreerde met veel machtsvertoon in de straten van Charlottesville, daarbij confronterend met de anti-demonstratie. Toen er ook nog een auto op de ant-demonstranten inreed was het leed helemaal geschied.

Trump nam niet echt afstand van die extreem-rechtse groepering: hij veroordeelde het geweld ‘van beide kanten’. Dat viel ook niet goed. Wellicht in een halfslachtige poging om zijn eigen achterban niet teveel te veroordelen, of domweg uit onwetendheid wat zo’n uitspraak teweeg zou brengen. Ondertussen heeft Trump alle records in negatief opzicht verbroken: nog nooit was een Amerikaanse president zo snel zo impopulair. En gezien het verleden is dat toch een uitstekende prestatie.

Het shockeerde me ook dat er in Amerika klaarblijkelijk grote groepen extreem rechts zijn, die rondlopen met Nazi-vlaggen en quotes van Adolf Hitler op t-shirts. Dat is nog wel een heel tandje erger dan we hier in Nederland of Europa hebben. Ik weet niet zo goed of er een hele ‘beweging’ op gang is, maar het simpele feit dat deze groeperingen zichzelf ook beveiligen en als een soort militaire parade door de straten marcheert is toch schrikbarend en doet toch het ergste vermoeden. Zeker als de president niet hardhandig optreedt.

Dan nog even terug naar Twitter: daar worden dit soort incidenten ook niet echt op een vriendelijke toon uitgevochten. Echter: wat er op Twitter gebeurt kan eigenlijk niemand iets schelen, behalve de mensen die op Twitter zitten, middenin dat debat. Toch vraag ik me af of het allemaal zo verstandig is om tijdens dit soort demonstraties parallellen te gaan trekken naar de PVV of FvD. Vergeleken met nazi-vlaggen zijn dit toch nog hele beschaafde partijen. Ik geloof er oprecht niet in dat we dit snel in Nederland zullen zien.