Omdat ik de afgelopen week in zowel Kuala Lumpur als de Perhentian Islands was leek het me wel leuk om een keer een soort mini-reisgidsje te schrijven.

KL

Kuala Lumpur is een metropool, en bijzonder de moeite waard. Het is de perfecte mix tussen allerlei groepen. Er komen allerlei stromingen samen, Islamieten, Chinezen en Indiers.

Ik heb een paar reistips op een rijtje gezet zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken.

1. Ringgit

De Ringgit is de lokale munt. 1 ringgit is ongeveer 20 cent. Dit betekent dat je ieder bedrag door 5 moet delen. 25 ringgit is dus 5 euro. De Ringgit bestaat voornamelijk uit briefjes, waarvan de 1 de kleinste waarde is. Er zijn ook muntjes, maar uit praktische overwegingen zou ik deze niet aannemen. De briefjes zelf zijn erg glad, en omdat 1 Ringgit dus maar 20 cent is heb je vaak een hele dikke portemonnee bij je met alle briefjes.

2. Eten

Eten is erg goedkoop in Maleisië. Alcohol is dat echter niet. Soms ben je nog meer geld kwijt aan alcohol dan aan de maaltijd. Ter indicatie: je kunt voor ongeveer 20 ringgit een prima hoofdgerecht eten. Op de eilanden is dit iets duurder, maar nog steeds kun je daar erg goedkoop eten.

3. Taxi

Net als iedere andere grote wereldstad is het handigste vervoer in Kuala Lumpur de taxi. Vanwege de hitte en het (vaak) ontbreken van voetgangerspaden is KL niet bepaald voetgangers-vriendelijk. Installeer van tevoren de Grab of Uber app: via deze wegen kun je een goedkope taxi bestellen. De rode en blauwe taxi’s zijn duurder, als ze al op de meter willen rijden, want veel chauffeurs doen daar niet aan.

4. Verkeer

Vanwege de continue verkeersopstopping moet je rustig de tijd nemen voor de ritjes in de taxi. Zelfs bestemmingen relatief dichtbij kunnen behoorlijk wat tijd in beslag nemen in de grote files.

5. De warmte

In de tijd dat ik in Maleisie was werd het nooit kouder dan 25 graden. En door de hoge luchtvochtigheid voelt het ook echt altijd warm. In de zon kan het heel snel nog veel warmer aanvoelen. Daarom is het niet perse een goed land om te gaan zonnebaden.

6. Internet

Ik kocht op KL International Airport een nieuwe simkaart omdat mijn telefoon een dual-sim ondersteunt. Hiermee kun je instellen dat je data via de lokale simkaart gaat maar je wel bereikbaar blijft via telefoon en eventueel SMS-jes.

Een lokale simkaart van Digi kost je 5 ringgit, en het opladen met bijvoorbeeld 5 GB aan data kost je nog eens 20. Hiermee ben je behoorlijk goed voorzien, want vaak krijg je ook social-media data gratis. Via de app van Digi kun je zelf eenvoudig opwaarderen: zoek hiervoor in de app de beste aanbiedingen, want er zijn er heel veel.

Wifi is er soms ook wel, maar openbaar wifi is over het algemeen te onveilig om ook daadwerkelijk te gebruiken, dus dat zou ik afraden.

Perhentian Islands

De Perhentian eilanden zijn twee eilanden in het noord-oosten van Maleisië. Naar de Perhentian reizen is vanuit Kuala Lumpur een fluitje van een cent. Zowel AirAsia als Malingo Air hebben rechtstreekste vluchten op Kota Bharu. Vanaf hier kun je een taxi nemen naar de haven.

Bedenk je bij het boeken van je verblijf dat er twee Perhentian eilanden zijn: Kecil en Besir. Kecil is wat kleiner, en is een wat meer ‘backpack’ eiland, inclusief feesten op het strand.

Het andere eiland, Besir, bestaat vooral uit resorts, waarvan (volgens Booking) de kwaliteit wel wat beter is.

Omdat de eilanden populair zijn is het raadzaam niet al te lang te boeken. In het hoogseizoen kunnen de prijzen flink oplopen, maar in de wat minder populaire maanden heb je al een kamer vanaf ongeveer €30,- per nacht, als je een beetje fatsoenlijk hotel wil met airco.

Houd er ook rekening mee dat Wifi en internet in z’n algemeen een uitzondering zijn op de eilanden. Er is dus niet al te veel instagram en Facebook. Neem een goed boek mee.

De taxichauffeur weet vaak direct waar ie je kan afzetten zodat je een ticket kunt kopen voor de boot. Deze kost 70,- ringgit (14 euro) voor een retour. Bewaar het retourticket goed. De boot vertrekt zodra er genoeg mensen op de boot zitten.

Ook is er nog een 35 ringgit kosten ‘conservation fee’. Wat ze hiermee precies doen weet ik niet, maar betaal m maar gewoon bij de boot, anders mag je niet mee.

De boten zijn behoorlijk snel, dus je moet een reddingsvest om. Ze brengen je afhankelijk van de stroming en de wind in ongeveer 35 minuten naar Kecil. En in ongeveer 40 naar Besir.

Snorkelen

Snorkelen is de populairste activiteit rondom de eilanden: het koraal en de vele vissen en schildpadden maken dit erg geschikt. Smeer je van te voren goed in, ook als de zon niet schijnt. Laat bij voorkeur je t-shirt aan, anders verbrand je rug.

Muggenspray

Muggenspray heb je absoluut nodig. Koop lokaal een bus die de drogist zelf aanraadt, dan zit je altijd goed.

Terug

Voor de boot terug moet je je een dag van te voren melden bij je hotel. Dan wordt je aangemeld en kun je mee. De boten gingen om 8 uur, 13 uur en 16.00 uur, maar ik denk dat dit redelijk flexibel is, zolang je je dus maar hebt aangemeld.

Vanaf de boot loop je eigenlijk zo naar een taxi. Deze kun je natuurlijk delen met medereizigers, maar kost ongeveer 75 riggit en brengt je in een uur en een kwartier naar Kota Bharu.

Ik had de pech dat mijn vlucht pas 4 uur later vertrok, maar dit was aan de balie eenvoudig opgelost: het vliegveld is erg klein, en de vluchten heel flexibel: ik kon een halfuur later al vertrekken.