Directrice Beatrice Ruf moest bij haar aantreden bij het Stedelijk maar liefst 20 nevenfuncties melden. Ik vraag me eigenlijk af hoe dat werkt. Dat je toevallig ergens commissaris bent snap ik. Of dat je leiding geeft aan één of andere ideële stichting ook. Of bijvoorbeeld penningmeester bent van de sportclub van je kinderen. Maar dan nog 17 stuks? Hoe heb je daar überhaupt tijd voor? En hoe lukt het om in één van die nevenfuncties ook nog €437.306 euro te verdienen?

Met dit soort statistiek is het niet zo verwonderlijk dat je in opspraak komt. Vooral niet als die nevenfuncties ook nog impact hebben op je werk als museumdirecteur.

Ik woonde ooit een sessie bij in het Stedelijk waar ze als farao werd bewonderd het moment dat ze binnenkwam. Misschien wisten die mensen dat dit haar 21ste baan was, en hielden ze hun adem in uit verwondering van de werkethiek van deze vrouw. Dat vertrouwen is denk ik nu wel weg, behalve bij de raad van commissarissen die er nog steeds een heel ander beeld bij hebben. Tja.