Op Twitter werd ik onderdeel van een korte conversatie over het (al dan niet) hebben van een profiel op netwerksite LinkedIN. Het zette me aan het denken hoe ik social media gebruik, en welke keuzes ik daar in heb gemaakt. Hier alles op een rij:

  1. Twitter

Ik denk dat ik per dag het meeste kijk op Twitter voor nieuws, achtergrond, discussie en kleine ruzietjes en schandalen. Heerlijk om je even twee seconde te verbazen over virale onzin. Zakelijk is het handig om wat artikelen te bookmarken om later te lezen en eventueel in presentaties e.d te gebruiken. Mijn account zit niet achter een slotje, en ik volg redelijk selectief mensen. Ik kijk enigzins uit wat ik zeg en deel ook omdat tweets makkelijk terug te vinden zijn.

2. Instagram

Met de geboorte van m’n zoontje besloot ik dat Instagram een plek wordt om daar ook foto’s van hem te delen. Dit betekende dat mijn account achter een slotje ging, en de ongeveer 40 volgers die ik niet kenden werden ontvolgt. Tot mijn spijt ben ik er sinds kort achter dat niet iedereen elke foto meer ziet en dat dit nu algoritmisch gebeurt.

3. Facebook

Ik heb enigzins een haat- liefde verhouding met het blauwe moederschip. Ik wil er eigenlijk niks posten en ik heb ook de facebook app niet meer op m’n telefoon. Van mijn 324 ‘vrienden’ heb ik er flink wat gemute of in groepjes gezet, zodat er nog enigzins een overzichtelijke feed is. Wel zit ik in wat Facebook groepen, zoals de onvolprezen Max Verstappen fanpage.

4. LinkedIN

Op LinkedIN is sinds kort een ergeniswekkende trend aan de gang om maar met alles en iedereen te connecten. Zo heb je dus accounts die meer dan 15.000 mensen volgen, waarvan ze het grootste deel niet kennen.

Ik ben met 934 mensen ge-connect en zit er over te denken dit aantal met ongeveer 200 tot 300 in te krimpen. De ‘afvallers’ zijn mensen die ik bij nader inzien toch niet ken of die ik in real life zo voorbij zou lopen.

Waarom ont-connecten? Eigenlijk om iets dat me wel eens is voorgekomen: ik krijg een berichtje van een goed zakelijk contact die informatie opvraagt over iemand met wie ik geconnect ben. Bijvoorbeeld omdat deze persoon heeft gesolliciteerd. Ik bekijk het profiel en kom er achter dat ik deze persoon ooit 1x heb gesproken bij een Meetup. Dat is dus niet handig. En daarbij wil ik een sterk zakelijk sociaal netwerk hebben van mensen met wie ik met plezier heb gewerkt. Of desnoods met wie ik met plezier koffie heb gedronken. Mensen van wie ik het prettig vind om blogposts of zakelijke successen van te zien.

5. Blogs & snapchat

Dit blog gebruik ik vooral als kladblok voor al het andere. Op Medium schrijf ik zakelijke blogs. Snapchat heb ik overgeslagen.

Slotsom: door ieder sociaal netwerk een eigen ‘purpose’ te geven heb ik het idee dat er wel een soort sluitend social media gebruik ontstaat. Uiteraard heb ik ook last van verslaving en wens ik ook minder tijd door te brengen op m’n smartphone maar ik denk dat ieder account nu een beetje z’n plek heeft gevonden.