c15fb37dErgens in de katoenvelden van Zuid-Amerika ligt een gehucht genaamd Muscle Shoals. Nou en? Nou, het is het begin van een geweldige docu.

Als je fan bent van het zogenaamde studio-genre in documentaires dan zit je goed. The making of Dark Side of the Moon, de David Growl docu over Sound City, en in zekere zin Some Kind of Monster van Metallica zijn allemaal documentares over het studioleven. Het biedt een fascinerende blik op plekken waar legendarische nummers werden opgenomen.

Muscle Shoals is in dat opzicht misschien nog wel wat spectaculairder vanwege de geweldige verhaallijn. Het is Leo-Blokhuis, zonder de ergernis van Leo Blokhuis. Het is alsof je naar een hele lange oud-jaar aflevering zit te kijken.

In het heel kort, maar ga vooral zelf kijken, komt het er op neer dat de sfeer van Muscle shoals en de geweldige studiomuzikanten zorgen voor een enorme productie. Productie van tophits welteverstaan, want onder andere (!) Aretha Franklin, de Rolling Stones, Lynnard Skynnard, Etta James, Wilson Picket, Percy Sledge en Dusty Springfield namen er beroemde wereldhits op.

Zo’n docu waarvan je na anderhalf uur hoopt dat er nog veel meer is. Ga m vooral op Netflix kijken.