pantOp Netflix hebben ze recent een heleboel documantaires toegevoegd. Vanwege de vakantie had ik tijd om er een paar te zien, en natuurlijk even kort te bespreken hier.

Vandaag; Pantani.

De ondertitel van de docu is eigenlijk al veelzeggend: the accidental death of a cyclist.

Pantani was een Italiaanse wielrenner die zijn hoogtijdagen kende in het begin van het era-Armstrong. 1998 en 1999 waren tours om snel te vergeten: alle renners die in die ronde meereden waren zwaar aan de EPO en andere substanties.

De docu leunt op twee gedachten: aan de ene kant willen de (Italiaanse) makers nogmaals aanstippen dat Pantani een geweldige renner/klimmer was.

Richting het einde van de docu komt echter de subtitel in het spel: waarom ging hij eigenlijk dood? Alleen op een hotelkamer? Was dit eigenlijk wel zijn eigen schuld?

De suggestie wordt gewerkt dat er hogere krachten speelden die Pantani ‘schuldig’ maakten, dat hij om deze beschuldigingen drugs ging gebruiken en zichzelf uiteindelijk van het leven beroof. Dat gaat nogal ver.

Sowieso doet de documantaire weinig aan waarheidsbevinging, aan het woord zijn vooral mensen die lyrisch zijn/waren over Pantani. Over drugsgebruik wordt nauwelijks gesproken. Wanneer er in bedekte termen wel over wordt gesproken dan gaat het altijd over de druk die hij kreeg opgelegd van zijn ploegbazen om hieraan mee te werken.

Alleen dit feit maakt niet dat je een ‘slachtoffer’ bent. Je bent gewoon iemand die in een rottige wielerwereld op de verkeerde plek was. Je nam doelbewust doping, en bedroog daarmee iedereen. Je naasten, maar ook je mede-renners, die overigens ook allemaal doping gebruikten.

Alleen bekijken als je een enorme Pantani fan bent.