Het duurde in januari nog verdomd lang voordat Mark Rutte moest toegeven dat de schandalige gebeurtenissen bij de Belastingdienst en de daaropvolgende 20.000 (!) slachtoffers onder zijn verantwoordelijkheid ruim voldoende waren om het kabinet te laten vallen. Hij deed dit bovendien op een strategisch gunstig moment, namelijk vlak voor verkiezingen die hij zeer waarschijnlijk wel weer ging winnen.

Er waren wel eens kabinetten om minder grote schandalen gevallen, zelfs onder Rutte.

De verkiezingen werden vervolgens door niemand gewonnen. Enige verliezer was de kiezer die ondanks alle corona maatregelen was komen opdagen.

Bij de VVD was er niet zoveel aan de hand, er bleken genoeg VVD-ers die zich het lot van een halfgevulde Johan Cruyff Arena niet zoveel kon schelen.

Bij D66 was het tijd voor nieuw leiderschap, althans volgens de campagneposter. De eerste foto van de winst bleek echter via een slimme embedded journalist tot stand gekomen.

Dan waren er nog wat rechtse partijen die zomaar wat zetels hadden en zich daarop ook direct afsplitsten. Zoals dat met domrechts traditie is.

En dan de formatie. Het bleek dat nieuw leiderschap zoveel transparantie in zich had dat er aantekeningen verschenen over de gesprekken. Eén ding kwam daarin voorbij: Omtzigt nieuwe functie. Dit leidde weer wekenlang tot nieuwe ophef met als hoogtepunt Rutte die doodleuk beweerde dat ie daar geen herrinering aan had. Hij bleek er mee weg te komen. Ook dat is nieuw leiderschap.

Al deze zaken speelden alweer maanden geleden, maar intussen is er bar weinig gebeurd. Onder Mariette Hamer zijn er eens wat nieuwe gesprekken geweest en nu lijkt het erop dat Groen Links en PVDA zich definitief willen opheffen door mee te gaan doen aan een kabinet dat gek genoeg nog steeds de VVD en het CDA bevat.

Intussen waren er ook wat nieuwe schandaaltjes opgedoken: Siewert van Lienden bleek zich voor €9 miljoen euro te hebben verrijkt door via politieke connecties zich bij het ministerie te profileren als ‘om niks’ weldoener.

Ondertussen was het demissionair kabinet ook druk bezig met de aanpak van echte problemen. Bijvoorbeeld door de hele culturele sector nog eens een zomer op slot te gooien. Er blijkt niet echt een lobbygroep in Den Haag te zijn voor arme artietsen. Wel voor sport. De voetbalclubs mochten open en ook het Formule 1 circus kon uiteraard doorgaan. Dat daar ergens een Prins met uitgesproken bril tussen loopt zal zeker hebben geholpen.

Verrijking van vriendjes. Schaamteloos door-regeren terwijl je alleen nog op de winkel mag passen. Geen enkele haast maken met de vorming van een coalitie. Echte (klimaat) problemen dan weer selectief links laten liggen. Het heeft er alle schijn van dat we helemaal niet meer in een gezonde democratie zitten.