Voor het verbouwen van groente in een kas in Groningen gedurende de komende 8 maanden kunnen we een plan opstellen dat rekening houdt met het klimaat daar. Groningen kent een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat de winters mild en de zomers relatief koel zijn. Een kas biedt het voordeel dat je het groeiseizoen kunt verlengen en zelfs in de koudere maanden kunt door telen.

Maart – April

Start binnenshuis: Begin met het zaaien van warmteminnende planten zoals tomaten, paprika’s, en aubergines binnenshuis in potten om ze een voorsprong te geven. Deze kunnen later naar de kas verplaatst worden.

In de kas: Je kunt nu al spinazie, radijs, en sla in de kas planten, omdat deze groenten bestand zijn tegen koele nachten.

Mei

Verplaats naar de kas: Zodra de kans op vorst voorbij is, kun je de binnenshuis gestarte plantjes naar de kas verplaatsen. Zorg ervoor dat je ze geleidelijk laat wennen aan de buitenomstandigheden (afharden) voordat je ze permanent naar de kas verhuist.-

Direct zaaien in de kas: Nu kun je ook direct in de kas bonen en courgettes zaaien.

Juni – Juli

Onderhoud: Focus op het onderhouden van de planten door regelmatig water te geven, te wieden, en te controleren op ongedierte.-

Extra zaaien: Je kunt nu direct in de kas extra rijen sla en radijs zaaien voor een doorlopende oogst.

Augustus – September

Oogsten: Dit is de tijd om te genieten van de vruchten van je arbeid. Tomaten, paprika’s, bonen, courgettes, en aubergines zouden nu rijp moeten zijn om te oogsten.

Voorbereiden voor de herfst: Je kunt nu beginnen met het zaaien van winterharde groenten zoals boerenkool en winterpostelein voor de herfst- en wintermaanden.

Oktober – November

Laatste oogsten: Oogst de laatste groenten zoals tomaten en paprika’s voordat het te koud wordt.

Wintergroenten: Zorg ervoor dat je winterharde groenten hebt geplant die goed zullen groeien tijdens de koudere maanden.

December – Februari

Winteronderhoud: Hoewel de groei vertraagt, kun je nog steeds genieten van de winterharde groenten die je hebt geplant. Zorg ervoor dat je de kas sneeuwvrij houdt en controleer op schade na stormen.-

Planning en voorbereiding: Gebruik deze tijd om je kas schoon te maken, te onderhouden en voor te bereiden op het volgende seizoen. Dit is ook een goed moment om nieuwe zaden te bestellen en je plan voor het komende jaar te maken.Dit plan houdt rekening met het klimaat in Groningen en de voordelen van een kas. Pas het schema aan op basis van de specifieke omstandigheden in je kas en de weersvoorspellingen. Veel succes met je tuinproject!