Als ik Pechtold of Roemer soms zie denk ik wel eens; wat hebben we het toch slecht getroffen in Nederland. Allemaal van die brave figuren die spelen dat ze verontwaardigd (Pechtold) of permanent bozig (Roemer) zijn.

De presidentsverkiezingen in de US komen er aan. Trump heeft zichzelf gekandideerd. Dat kan in de US, als je maar geld genoeg hebt voor de dure campagne.

In Nederland (en Europa) kunnen we altijd wel gniffelen om republikeinse kandidaten. Het zijn vaak enge, oer-conservatieve en oude mannen die niets te maken willen hebben met dingen die zo volstrekt normaal zijn voor ons: zorgverzekeringen, sociale valnetten en andere overheidsbemoeienis. Ik durf er een hand om te verwedden dat een willekeurige democratische kandidaat in alle delen van de wereld met ruime meerderheid zou winnen, behalve natuurlijk in de VS.

Trump is echter anders dan die andere kandidaten. Deze ochtend zag ik het journaal waarin op straat twee random strangers werd gevraagd wat ze van Tromp vonden: een verfrissend geluid.

En je kunt er eigenlijk niet omheen: het ís verfrissend. Het is nieuw. Het zijn dingen die waarschijnlijk een boel Amerikanen wel denken, maar nooit hardop zeggen. 25% van de republikeinen zou op Trump stemmen. 12% zou op Jeb Bush stemmen. Als dit zo doorgaat dan krijgt Amerika de meest controversiële republikeinse kandidaat die er ooit is geweest.