watalsIn een poging echt eens wat meer ‘echt’ te lezen kocht ik vorige week een boek bij de lokale boekhandel. Het werd semi-willekeurig dit boek: ‘Wat als’ van Randall Munroe. Zowel de titel als de naam van de schrijver zei me eigenlijk niks.

De schrijver blijkt na 1 bladzijde cartoonist van de webcomic XKCD te zijn, die ik met enige regelmaat wel bekijk (en soms om glimlach) en gelukkig zet deze stijl in het boek ook linear door: afwisselend pittige kost wordt afgewisseld met geniale kleine cartoons die ook nog fatsoenlijk vertaald zijn.

Het boek behandelt vreemde vragen met uiterst serieuze antwoorden, zoals: hoeveel lasers hebben we nodig om de maan te belichten en, ‘is het mogelijk om van geweren een jetpack te maken waarmee je op kunt stijgen’. Kortom: essentiële vragen die nodig een antwoord behoeven.

Niet iedere vraag / antwoord is geniaal, maar dat hoeft in zo’n boekje natuurlijk ook helemaal niet. De schrijfstijl is vlot, de humor is grappig en de berekeningen en observaties zijn verrassend. Kortom: voor €15,- een prima zomerboek om je een paar uurtjes mee te vermaken.