Een flink aantal maanden geleden begon ik me te interesseren voor de FIRE movement. Dit is een beweging die zich inzet in het passief groeien van vermogen, en je eigen flexibiliteit om geld niet als kapitalistische motor te zien, maar als manier om je leven zo vorm te geven dat de rol van geld minder belangrijk word in je leven.

Nu klinkt dit misschien nogal boeddhistisch, maar ik geloof hier oprecht wel in.

Een van de principes van FIRE is dat je passief inkomen gaat genereren uit je vermogen. Geld dat op een spaarrekening staat wordt namelijk – zeker met deze rente – snel minder waard.

De pioniers van de FIRE movement hebben het vaak over het aankopen van – gespreide – fondsen. Deze fondsen bevatten een mix van allerlei aandelen over de hele wereld zodat je een heel divers portfolio opbouwt.

Nu wil ik het nut van deze fondsen absoluut niet bekritiseren: ze zijn een eenvoudiger en straightforward manier om inderdaad een divers portfolio op te bouwen met een redelijk stabiel resultaat (ergens tussen de 3% en 8% moet lukken). Er zijn genoeg plekken op het Internet die uitstekende vergelijkingen hebben welke fondsen goed zijn en vooral lage kosten hebben.

Het leek mij echter vooral nogal.. saai. En daarom ben ik deels een andere weg ingegaan.

Ik heb een rekening geopend bij de Giro (en Binck opgezegd, maar dit terzijde) en ik stort sinds het begin van 2018 iedere maand een bedrag op de beleggingsrekening. Van dat geld koop ik plukjes aandelen.

Hoe selecteer ik die aandelen?

Als eerste probeer ik niets te timen. Timing van ‘de markt staat laag/hoog’ werken niet dus ik koop vrij plichtsgetrouw de eerste dagen van de maand iets.

Hoe kies ik?

Hiervoor heb ik een aantal simpele principes, die zich min of meer laten samenvatten tot deze drie regels regels:

1. Snap ik wat het bedrijf doet?

Deze regel komt van Warren Buffet vandaan die met Berkshire Hathaway alleen investeert in bedrijven waarvan hij de kernprincipes ook kent- en snapt. Bij Thuisbezorgd (Takeaway.com) is het principe dat ze geld verdienen aan iedere bestelling die via hun app loopt. Simpel.

2. Vind ik dat het bedrijf zich op een aantrekkelijke manier presenteert?

Nu wordt het wat persoonlijker: maakt het bedrijf spullen – of levert het diensten – die ik gebruik, of wil gebruiken? Uiteraard is dit niet voor ieder bedrijf mogelijk, maar spullen van Abercrombie of Louis Voutton spreken me niet aan: ik zou deze aandelen zelf nooit kopen.

Daarentegen vind ik Tesla een tof merk, ik zou graag zo’n auto willen en ik ken vrij veel mensen die dit zo voelen. Daarbij spreek ik mensen die een hele fijne ervaring gehad hebben in de showroom. Games van Activision of Take2 speel ik in de regel graag, dus ik wil graag ook aandelen van die bedrijven bezitten. Spotify heb ik al erg lang en die software vind ik fantastisch, dus dan is het voor mij een no-brainer om er aandelen van te hebben.

Overigens was ik (pre corona) ook altijd wel enthousiast over Zoom, totdat er enorme datalekken en privacyproblemen tevoorschijn kwam. Daarbij heb ik m’n winst (32%) genomen en iets anders gekocht.

3. Vind ik dat het bedrijf op een manier opereert die geen extra schade aan mens, milieu en/of samenleving toebrengt?

Shell had – pre corona – misschien een fantastische dividend-uitkering, ik ben er absoluut niet zeker van dat Shell ook daadwerkelijk het beste met de wereld voor heeft. Groene ‘keurmerken’ doen me verder niet zo veel, maar ik wil wel dat bedrijven waar ik in investeer ook een filosofie op de mensheid heeft waar ik achter kan staan. Een bedrijf als Wehkamp – volgens mij niet beursgenoteerd – staat het toe dat mensen spullen op afbetaling kopen en hierdoor flinke schulden kunnen opbouwen. Dat vind ik geen fijn idee. Het idee dat Booking.com met agressieve sales-tactics de hotelmarkt domineert vind ik ook niet zo’n frisse. En zo zijn er allerlei – indirecte – redenen om een aandeel al-dan-niet te kopen.

Een veelgehoorde opvatting om juist fondsen te kiezen is dat je dan minder tijd kwijt bent met selectie. Dat vind ik niet perse een goed argument want ook het selecteren van het juiste fonds is erg tijdrovend (er zijn er honderden, allemaal met hun eigen beheerfee en voorwaarden).

Zijn er mankementen in deze aanpak? Zeker, een aantal. Laten we die ook eens in een klein lijstje benoemen.

Dure aandelen

Een aandeel als Amazon staat inmiddels op ruim €1.100 euro. Dat is een flink aandeel om in een portefeuille van bijvoorbeeld €10.000 te hebben. Idem voor bijvoorbeeld Tesla.

Volatiliteit

Aandelen kunnen volatiel zijn, dus sterk in waarde stijgen of dalen. Daar moet je maar net de zenuwen voor hebben. Grootste daler in mijn portfolio is nu Walt Disney met -12%. Parken gesloten, corona, je kent het wel. Persoonlijk maak ik me er niet zo druk om en heb ik absoluut geen reden deze te verkopen, maar wanneer je hier toch de zenuwen van krijgt dan is het ongetwijfeld beter om te kijken naar fondsen die minder volatiliteit hebben.

Echter, je kunt ook profijt hebben van sterke aandelen die er uit springen. Zo zijn NVIDIA (+193%!), ASML (+106%) en TakeTwo Interactive (+64%) en Activision (+60%) de afgelopen maanden als kometen gestegen in mijn portfolio die daardoor gemiddeld meer dan 43% in de plus is.

Spreiding

Een veelgehoord argument om juist geen aandelen te kopen is dat je op deze manier geen spreiding hebt. En dit klopt. Sterker nog: mijn gehele portfolio is omgebouwd rondom tech, chips en een aantal blue-stocks. Kortom: als deze productgroepen instorten dan gaat mijn portfolio ook mee. De vraag hierachter is natuurlijk: hoe erg is dit? EFT’s zijn soms pakketten met duizenden fondsen erin, maar je zult een vrij groot- en gespecialiseerd team moeten hebben om een gewogen oordeel over al deze fondsen te hebben. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel van deze aandelen worden gekocht door middel van technische analyse en niet zozeer een grondige check-up krijgen.

Conclusie

Het afgelopen jaar is mijn portfolio flink gestegen. Dit is niet omdat ik een super-belegger ben want ik weet eigenlijk wel zeker dat we een flink deel van deze winst vroeg- of laat ook weer kwijt gaan raken maar ik denk dat het een leuk inkijkje vormt in mijn denken over aandelen. Daarbij gemeld dat ik ter spreiding van het gehele portfolio ook ETF’s bezit.