Een oud spelletje dat je vroeger in de klas deed was een doorfluisterspel. In de kring zei één iemand een zinnetje, en dit zinnetje werd per kind doorgefluisterd. Aan het einde van de rit ontstond er dan een geheel nieuw zinnetje. Sommige kinderen verstonden het niet goed, en andere voegden er uit fantasie nieuwe elementen aan toe.

De man die vrijdagavond met z’n auto over het Amsterdamse stationsplein reedt en daarbij meerdere gewonden veroorzaakte werd ongewild op social media onderwerp van dit spelletje. ‘Aanslag’, ‘radicaal’ of ’terrorist’ waren woorden die al snel in tweets voorbij kwamen, en niet als vraag maar als bloedserieuze opmerking. De man was al eerder ‘aangehouden door de politie’, en er was een ‘achtervolging’. Later bleek dat de man diabeet was en wellicht een hypo had. Maar dat was volgens Twitter dan weer de schuld van de Ramadan. Leon de Winter vond dat hij dan bewust risico had genomen:

leondewinter
Heeft hij gevast? Diabeticus die dat doet en auto bestuurt, neemt bewust risico dat hij onwel wordt en mensen ernstig letsel toebrengt.
11 jun. 2017 19:34

waarom wederom een enorme stroom aan wilde geruchten – gepresenteerd als feiten – ontstond.

Klaarblijkelijk is de hoeveelheid hoaxers op dit soort berichten tegenwoordig zo groot dat een willekeurig ongeluk kan uitgroeien tot een doelbewuste actie van een geradicaliseerde diabeet tijdens vastentijd. Ik weet nog wel dat we in zo’n kring op de basisschool altijd erg moesten lachen om het eindresultaat: het was vaak zo grappig hoe zo’n zinnetje wijzigde dat het laatste kindje, die ene die de zin moest uitspreken er altijd een beetje een rood hoofd bij kreeg.

Misschien moeten we Twitter ook maar een beetje zo gaan behandelen. Twitter is het beste nieuwsmedium op 30 seconden na de ramp, en het slechtste in de daaropvolgende dagen.