Ik heb lange tijd een Bitcoin wallet gehad, met daarin – toen ik het kocht – ongeveer €100,- Die €100,- werd in een paar maanden €250, en soms zelfs meer. Ineens was het €350,- en een dag later weer €250,-. Nu heb ik alles verkocht voor ongeveer dat bedrag.

Tuurlijk mis ik wellicht een investeringskans als Bitcoins ooit meer dan €3000,- waard zijn, maar op die tulpenmanie hoef ik niet meer te wachten.

Bitcoin is een virtuele munt, gebouwd op de blockchain. Ik zal niet te lang doorgaan over de blockchain, maar zie het als een enorme berg cijfers en nummers achter elkaar. Computers berekenen hoe ze de blockchain kunnen verlengen met ‘blocks’. Het uitrekenen van 1 block vereist een enorme rekenkracht: een gemiddelde computer kan hier maanden achtereen mee bezig zijn. Omdat een block dus ook Bitcoin oplevert kan dit luceratieve business zijn. Met als gevolg dat er duizenden computers een virtuele munt ‘uitrekenen’. Dag en nacht. Het uitrekenen van die munt wordt per nieuwe munt steeds lastiger, en kost dus nog meer rekenkracht.

Ik denk niet dat we blockchain moeten gebruiken als technologie die zoveel kunstmatige resources kost. Deze computers verbruiken stroom, staan in gekoelde ruimtes en dragen voor een deel bij aan de opwarming van de aarde. Blockchain is geen duurzame technologie: het duwt de footprint van de aarde naar ongezonde grenzen. Daar hoef ik niet (meer) aan mee te werken: Bitcoin zal – net als de ongeveer andere 30 virtuele munten – als een nachtkaars mét grote knal – zijn einde vinden en worden vervangen door een duurzaam initiatief. Dan doe ik weer mee.